Uutiset

J.H. Erkon kirjoituskilpailun tuomariston esittelyt ja terveiset osallistujille

Vielä on maaliskuu aikaa osallistua J.H. Erkon kirjoituskilpailuun! Tässä koottuna somekanavissamme nähdyt esittelyt tuomaristosta sekä kannustuslauseet kaikille kirjoittajille. Kilpailuohjeet ja osallistumislinkin löydät sivulta erkonkilpailu.net

Pauliina Haasjoki

”Jokainen runoilija luo oman poetiikkansa, ja se solmiutuu toisiin poetiikkoihin. Ei ole välttämätöntä kyetä kuvailemaan sitä; mitä tekee, kun tekee. Anna kielen viedä sinua niiden asioiden luokse, joita haluat runoudella ajatella tai tehdä.” 

Pauliina Haasjoki on runoilija, esseisti ja kustannusosuuskunta Poesian aktiivijäsen. Hänet on palkittu Einari Vuorela -runopalkinnolla vuonna 2014. Pauliina on myös suomentanut yhdessä Peter Mickwitzin kanssa Gunnar Björlingin runoteoksen Auringonvihreä (2015, Solgrönt, 1933). Hänen viimeisimmät teoksensa ovat vuonna 2019 ilmestyneet runoteos Promessa ja esseeteos Himmeä sininen piste.  

Deria Kurkan 

“Kirjoittaminen on tanssia merkityskerrosten viidakossa. Kirjoittaminen on dialogia ajan ja yhteiskunnan kanssa. Kirjoittamalla voi kurottaa kohti, koskettaa. Kirjoittamalla voi erottaa, hajottaa, rakentaa uudelleen. Kirjoittamalla voi luoda maailmoja, jotka vuotavat paperin kulmien yli.” 

Deria Kurkan on abiturientti Kallion lukiosta. Hän on muun muassa esiintynyt Helsingin Kirjamessujen KirjaKallio-lavalla ja ollut mukana kirjoittamassa Sankaritarinoita nuorilta nuorille -kirjaa. Hänen runojaan on julkaistu kirjallisuus- ja kulttuurilehti Särössä. 

Juho Kuusi 

“Sinussa olevat runot ansaitsevat mahdollisuuden pulputa maailmaan. Ja ne ansaitsevat tulla kohdatuiksi lunastaakseen koko potentiaalinsa. Päästä ne hieromaan älynystyröitä, kolkuttelemaan sydämien kaukaisimpia kolkkia, kurkistamaan kulmien taa joita et tullut ajatelleeksi.” 

Juho Kuusi on Helsingissä majaileva (lava)runoilija, muusikko ja sanataideohjaaja. Hän on kaksinkertainen poetry slamin suomenmestari ja vuoden 2020 Talent Suomi -kilpailun finalisti, joka on esittänyt runouttaan yli kymmenen vuotta niin pienillä kuin isoilla lavoilla sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen esikoisrunokirjansa ”Piukkaan paikkaan lupa lyyä” (Enostone kustannus) julkaistiin viime syksynä.  

Simo Ollila 

”Mitä enemmän maailmassa kirjoitetaan runoja sen parempi. Pieniä runoja, loputtomia eepoksia tai jotain näiden väliltä. Maailmasta tulee parempi paikka kun runot keskustelevat keskenään, tulevat luetuiksi, lausutuiksi ääneen, verratuiksi, pohdituiksi. Runot suojelevat sitä mikä meissä on parasta. Siis: kirjoita, kerro siitä meille ja lisää oma äänesi runouden virtaan.” 

Simo Ollila on tamperelainen kulttuurialan ammattilainen. Hänet tunnetaan Annikin Runofestivaalin perustajana ja pitkäaikaisena festivaalituottajana. Hän oli mukana perustamassa Suomen ensimmäistä runouden verkkolehti Janoa, jonka designer ja verkkotoimittaja hän on edelleenkin. Simon aloitteesta Tampereelle toteutettiin viime kesänä jo maamerkiksi muodostunut Mirkka Rekolan runoutta sisältävä Runopuu-muraali. Viime ajat hän on ahkeroinut myös Mäntän kuvataideviikkojen tiedottajana.

Kuvat: Zine Kurkan, Kimmo Kallio, Laura Vanzo, Anna Nuutinen

Avauksia digitaalisesta kirjallisuudesta -webinaari pe 26.3. klo 10-17

Avauksia digitaalisesta kirjallisuudesta -webinaarissa perjantaina 26.3. klo 10-17 tutustutaan digitaaliseen kirjallisuuteen teosesimerkkien ja asiantuntijapuheenvuorojen avulla. Tapahtuma striimataan Oodin Maijansalista ja sitä voi seurata sekä Facebook-tapahtuman että Youtuben kautta kotisohvilla, etätoimistolla tai vaikka podcast-tyyliin päiväkävelyllä. Tapahtuma on osa Digitaalisen kirjallisuuden hanketta.

Päivän aluksi esiintyvät digitaalisen kirjallisuuden maailmaan johdatteleva Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelman vierailijaprofessori, runoilija Mikael Brygger sekä digitaalisen runouden sivusto Nokturnon päätoimittaja, runoilija Virpi Vairinen, joka esittelee puheenvuorossaan Nokturnon.

Iltapäivällä teoksistaan kertomassa ovat uraauurtavan Antikythera-runosovelluksen (2015) käsikirjoittaja, runoilija Saila Susiluoto sekä kokeellisen Mannerlaatta-elokuvan (2016) ohjaaja Mika Taanila.

Lisäksi esitellään Nokturnossa julkaistuista digitaalisen runouden teoksista kuratoitu neljän teoksen kokonaisuus. Teokset ovat Henrik Pathiranen ja Redderin Oleminen | BeingMarkku Eskelisen ja Maria Matinmikon Lähes tunnistamaton mahdollisuus menettää, Milka Luhtaniemen Yhden suhde yhteen sekä Teemu Tuovisen Ruumena yhdessä Virpi Vairisen Kaikki tapahtuu niin paljon -runoteoksen kanssa. Teoskokonaisuuden on kuratoinut tutkija, runoilija Matti Kangaskoski.

Tapahtuman lopuksi kuullaan Osuuskunta Poesian tuottaja Kimmo Kallion juontama paneelikeskustelu digitaalisen kirjallisuuden haasteista ja vastaanotosta.

Päivän aikataulu:
10.00-10.30 Avaus, hankkeen esittely ja päivän kulku
10.30-11.30 Johdatus digitaaliseen kirjallisuuteen, Mikael Brygger
11.30-12.00 Nokturnon esittely, Virpi Vairinen
12.00-13.00 Lounastauko 
13.00-13.30 Case 1: Saila Susiluoto esittelee Antikythera -projektin 
13.30-14.00 Case 2: Mika Taanila esittelee Mannerlaatta -projektin 
14.00-14.30 Tauko 
14.30-15.30 Kuratoitu teoskokonaisuus. Teoksiaan esittelemässä Henrik Pathirane & Juho Pääkkönen, Markku Eskelinen, Milka Luhtaniemi sekä Teemu Tuovinen & Virpi Vairinen.
15.30-16.30 Paneelikeskustelu: digitaalisen kirjallisuuden haasteet ja vastaanotto, Case-esittelijät keskustelemassa, juontamassa Kimmo Kallio

Striimitallenne on katsottavissa 10 päivää tapahtuman jälkeen.

Lue lisää digitaalisen kirjallisuuden hankkeesta: https://digitaalinenkirjallisuus.fi/

Digitaalisen kirjallisuuden hanke di.ki on Nuoren Voiman Liiton, Elävän kuvan keskus Elke ry:n, Aalto-yliopiston Aalto Studiosin, Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelman ja Runoyhdistys Nihil Interit ry:n Nokturno.fi-verkkolehden yhteinen digitaaliseen kirjallisuuteen keskittyvä kehittämishanke. Hanke on Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahaston kärkihanke. Hanketta tukee AVEK.

Debytoi runoilijana -kilpailu on avattu – osallistua voit myös äänitteillä ja visuaalisilla runoilla

Nuori Voima -kirjallisuuslehti järjestää Debytoi runoilijana -kirjoituskilpailun. Kilpailuun voivat osallistua kaikenikäiset tekijät, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta tai joilla ei ole kustannussopimusta teoksen julkaisemisesta. Kilpailuun voi osallistua teksteillä, visuaalisilla runoilla tai äänitteellä 4.4. 2021 saakka.

Kilpailu järjestetään nyt 27. Kerran. ”Debytoi runoilijana on ollut tärkeä ponnahduslauta monille hienoille kirjoittajille, ja viime vuosinakin siihen on osallistunut joka kerta satoja ihmisiä. On inspiroivaa todistaa runouden jatkuvasti muuttuvaa ja aikaan reagoivaa luonnetta”, sanoo Nuoren Voiman päätoimittaja Vesa Rantama.

Lehdissä julkaistut tekstit tai omakustanteet eivät ole este osallistumiselle. Kilpailuun osallistuvien tekstien tulee kuitenkin olla ennen julkaisemattomia. Tekstien ja äänitteiden tulee olla suomenkielisiä, mutta kilpailutyö voi olla myös kieletöntä, visuaalista tai kieliä sekoittavaa runoutta. Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä, mikä takaa tekstien puolueettoman käsittelyn. Kilpailuun voi osallistua sähköisesti tai postitse.

Esiraatina toimivat päätoimittajat Taija Roiha ja Vesa Rantama, ja kilpailun voittajan valitsevat elokuun numeron vierailevat päätoimittajat Arda Yildirim ja Riina Tanskanen. Voittajat julkistetaan Runokuu-festivaalin yhteydessä elokuussa 2021.

Lisätietoja ja kilpailuohjeet täällä

NVL:n ja Nuoren Voiman harjoittelupaikkojen haku avattu – hae 28.2. mennessä

Nuoren Voiman Liitto hakee viestintä- ja tuottajaharjoittelijaa ja Nuori Voima -lehti toimitusharjoittelijaa

Kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liitto etsii kolmea korkeakouluharjoittelijaa. Pääaineesi voi olla mikä vain, kunhan olet kiinnostunut viestinnästä, kulttuurijournalismista, kirjallisuudesta ja tapahtumanjärjestämisestä. Tarjoamme näköalapaikan suomalaisen kirjallisuuden ytimeen ja monipuolisia tehtäviä kulttuurijournalismin, viestinnän ja tapahtumatuotannon parissa.

Runokuun viestintäharjoittelija

Harjoittelun ajankohta: 4kk välillä 16.4.-15.9.2021 tai sopimuksen mukaan.

Pääasialliset työtehtävät:
Osallistuminen Runokuu-festivaalin (19.-24.8.2021) viestinnän suunnitteluun ja toteutukseen. Harjoittelu sisältää mm. media- sidosryhmä- ja someviestintää. Harjoittelija osallistuu myös festivaalin tapahtumien käytännön järjestelyihin

Harjoittelijalta edellytettävät taidot:
Toivomme harjoittelijalta aktiivisuutta, oma-aloitteisuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Harjoittelijalta odotetaan monipuolista kiinnostusta viestintään, kirjallisuuteen ja kulttuuriin. Hyvät pohjatiedot kotimaisesta kirjallisuudesta ovat välttämättömät. Hakijalta toivotaan myös hyvää yleissivistystä, erinomaista suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa ja vähintään tyydyttävää englannin kielen taitoa sekä yhteistyökykyä. Työ vaatii myös joustavuutta, organisointikykyä, eri somekanavien tuntemusta ja tietoteknisiä perustaitoja. Työtehtäviä voidaan räätälöidä harjoittelijan vahvuuksien ja kiinnostuksen mukaan, ja harjoittelun aikana on mahdollista harjoitella esimerkiksi juontamista, valokuvaamista, taittamista ja tekstintuottamista.

Nuori Voima -lehden toimitusharjoittelija

Harjoittelun ajankohta: 3 kk välillä 1.8.–31.10. tai sopimuksen mukaan.

Pääasialliset työtehtävät: Osallistuminen viisi kertaa vuodessa ilmestyvän Nuori Voima -lehden tekemiseen sekä verkkosisällön tuottamiseen ja toimittamiseen. Tehtäviin kuuluu lehtien suunnittelu yhdessä päätoimittajien kanssa, juttujen tilaamista, toimittamista ja kirjoittamista. Työtehtäviin kuuluu myös yhteistyö lehden taittajan kanssa, lehden markkinointia eri tapahtumissa (mm. Runokuu-festivaalilla 19.–24.8.) ja osallistumista poikkitaiteellisten Nuori/Voima-klubien järjestämiseen.

Harjoittelijalta edellytettävät taidot: Toivomme harjoittelijalta aktiivisuutta, oma-aloitteisuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Harjoittelijalta odotetaan monipuolista kiinnostusta kulttuuriin, taiteeseen ja journalismiin, hyviä pohjatietoja kotimaisesta kirjallisesta kulttuurista, hyvää yleissivistystä, tiedonhaun ja sosiaalisen median perustaitoja, erinomaista suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa sekä yhteistyökykyä. Työ vaatii myös joustavuutta, organisointikykyä ja tietoteknisiä perustaitoja. Aiempi kokemus lehtityöstä ja lehtiin kirjoittamisesta on avuksi.

Nuoren Voiman Liiton tuottajaharjoittelija

Harjoittelun ajankohta: 4 kk välillä 5.8.-4.12.2021 tai sopimuksen mukaan.

Pääasialliset työtehtävät:
Harjoittelija osallistuu Runokuun sekä syksyn tapahtumien järjestämiseen. Harjoittelija vastaa muun muassa yhdessä vakituisen tuottajan kanssa Nuoren Voiman Liiton järjestämän runousohjelman sujumisesta ja viestinnästä Helsingin kirjamessuilla 28.-31.10.2021.

Harjoittelijalta edellytettävät taidot:
Toivomme harjoittelijalta aktiivisuutta, oma-aloitteisuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Harjoittelijalta odotetaan monipuolista kiinnostusta tapahtumien järjestämiseen, kirjallisuuteen ja kulttuuriin. Hyvät pohjatiedot kotimaisesta kirjallisuudesta ovat välttämättömät. Hakijalta toivotaan myös hyvää yleissivistystä, erinomaista suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa ja vähintään tyydyttävää englannin kielen taitoa sekä yhteistyökykyä. Työ vaatii myös joustavuutta, organisointikykyä, eri somekanavien tuntemusta ja tietoteknisiä perustaitoja. Työtehtäviä voidaan räätälöidä harjoittelijan vahvuuksien ja kiinnostuksen mukaan, ja harjoittelun aikana on mahdollista harjoitella esimerkiksi juontamista, haastattelemista ja striimaamista.

Perustiedot kaikista harjoittelupaikoista:

Edellytämme oppilaitokselta harjoittelutukea ja harjoittelun soveltuvuutta tutkintoon. Liitäthän hakemukseen oppilaitoksen yhteyshenkilön yhteystiedot.

Työaika ja palkka: Viikoittainen työaika on 37,5 h. Työn luonteen vuoksi työajat ovat epäsäännöllisiä (ajoittaista ilta- ja viikonlopputyötä). Festivaalin ja messujen aikaan työskentely vaatii tiivistä läsnäoloa, muina aikoina työajat ovat joustavammat ja työtunteja pystyy tasoittamaan rauhallisempina aikoina. Työpaikassa on käytössä joustava työaika ja työaikapankki. Harjoittelijan palkka on 1252 €/kk.

Rekrytointiaikataulu: Lähetä hakemuksesi ansioluetteloineen 28.2. mennessä osoitteeseen rekrytointi@nvl.fi. Merkitse viestin otsikkoon, mitä paikkaa haet. Haastatteluun kutsuttaville ilmoitetaan 8.3. mennessä ja haastattelut järjestetään 15.-19.3. etäyhteyden avulla. Valituille ilmoitetaan viimeistään 26.3.

Harjoittelupaikkoja koskevat tiedustelut ja kysymykset ensisijaisesti sähköpostitse: toiminnanjohtaja laura.serkosalo@nvl.fi (viestintä – ja tuottajaharjoittelut)
päätoimittaja vesa.rantama@nvl.fi tai taija.roiha@nvl.fi (toimitusharjoittelu)

Nuoren Voiman Liitto täyttää sata vuotta – juhlavuoden ohjelmassa essee-elokuvia, luentosarja ja digitaalisen kirjallisuuden tapahtumia

Kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liitto täyttää sata vuotta. Nuorten harrastajien järjestöksi vuonna 1921 perustettu yhdistys on koonnut alusta alkaen yhteen kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta kiinnostuneita. Ensimmäisiin jäseniin kuuluivat esimerkiksi nuoret Olavi Paavolainen, Lauri Viljanen, Elina Vaara, Uuno Kailas ja Katri Vala. NVL:n alkuaikoina toiminta kattoi kuitenkin laajan kirjon eri harrastusaloja mehiläistenhoidosta esperantoon. Nykyään liitto järjestää kirjoittajakoulutusta, kirjallisuustapahtumia sekä julkaisee Nuori Voima -lehteä.  

”Yhteisöllisyys, tekemisen meininki ja innostus ovat leimanneet liittoa alusta saakka. Kun kulttuurin kentällä on havaittu sokea piste, on luotu uusia muotoja. Liiton ilmapiiri on rohkaissut nuoria tekijöitä leikkimään ja kokeilemaan jo sadan vuoden ajan. Sillä on ollut kauaskantoisiakin seurauksia, kuten vaikkapa Yleisradion synty, johon johti NVL:n radioamatöörien kerhon toiminta 1920-luvulla. NVL:n piiristä nousivat myös Tulenkantajat, jotka uudistivat koko kirjallisuuden kenttää”, toteaa Nuoren Voiman Liiton toiminnanjohtaja Laura Serkosalo.  

Juhlavuoden aikana monipuolista ohjelmaa

Juhlavuoden ohjelma suuntautuu liitolle ominaisesti erityisesti nuoriin tekijöihin, uusiin muotoihin ja yhteistyöhön. Juhlavuoden ohjelmassa nähdään muun muassa Digitaalisen kirjallisuuden hanke, essee-elokuvien sarja ja liiton historiaa tuoreella otteella käsittelevä luentosarja. Juhlavuonna liitto tuottaa myös sanataiteen osuuden Porissa järjestettäville, nuorille suunnatuille Nuori Kulttuuri -festivaaleille toukokuussa. Vuoden huipentaa juhlatapahtuma 4.12. 

Satavuotias liitto on valinnut digitaalisen kirjallisuuden keskeiseksi teemakseen. Digitaalisen kirjallisuuden hankkeessa nähdään kaikille avoin Avauksia digitaalisesta kirjallisuudesta -webinaari 26.3 sekä digitaalisen kirjallisuuden tekemisestä kiinnostuneille suunnattu Digital Literature Hackathon 16.-18.4. Digitaalisesta kirjallisuudesta julkaistaan myös podcast-sarja. Hankkeen verkkosivut on avattu osoitteessa www.digitaalinenkirjallisuus.fi, ja niistä rakentuu hankkeen aikana digitaalisen kirjallisuuden tietopankki. Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta digitaalisesta kirjallisuudesta ja tukea uusien digitaalisten kirjallisuusteosten tuotantoa. Hankkeessa ovat mukana Nuoren Voiman Liiton lisäksi Elävän kuvan keskus Elke ry, Aalto-yliopiston Aalto Studios, Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelma ja Runoyhdistys Nihil Interit ry:n Nokturno.fi-verkkolehti.  

Essee-elokuvia ja luentosarja

Metropolian elokuvan ja television koulutusohjelman opiskelijat tekevät essee-elokuvien sarjan Nuoren Voiman Liittoon liittyvän monipuolisen dokumenttiaineiston pohjalta alkuvuodesta 2021. Opiskelijat työskentelevät aineistojen inspiroimina ja tuloksena on kokeellisia lyhytelokuvia. Kaikille avoin luentosarja NVL:n historian vaiheista järjestetään puolestaan marras-joulukuussa yhteistyössä Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden ja yleisen kirjallisuustieteen oppiaineiden kanssa. Luentosarja laajenee tarkastelemaan NVL:n kautta koko maan kirjallisuus- ja kulttuurihistoriaa. 

“Juhlavuoden tapahtumissa ollaan skarpisti kiinni tässä päivässä ja hetkessä. Samalla kuitenkin vaalitaan ja tehdään näkyväksi sitä ylisukupolvista kulttuurista tietoa, jota liitolla on valtavat määrät ja jota on tärkeää myös välittää eteenpäin. Esimerkiksi luentosarja tulee olemaan tähän hieno panostus”, toteaa Nuoren Voiman Liiton puheenjohtaja, runoilija Reetta Pekkanen.  

Vakituiset tapahtumasarjat jatkavat

Vuoden mittaan liiton vakituisessa ohjelmassa ovat klubisarjat Koettelevan kirjallisuuden klubit sekä Nuori Voima -lehden teemojen ympärille järjestettävät Nuori/Voima -klubit. Lisäksi liitto on mukana järjestämässä lavarunotapahtuma Poetry Jameja sekä Nykyaika-ajattelutapahtumaa. Syyskauden tapahtumista järjestetään klubisarjojen lisäksi Runokuu-festivaali elokuun lopulla. Tapahtumat järjestetään koronaturvallisesti striimaten ja ilman yleisöä niin kauan kuin kokoontumisrajoitukset jatkuvat.  

Juhlavuoden tapahtumien päivämäärät

10.2. Koettelevan kirjallisuuden klubi 
3.3. Nuori/Voima-klubi: Limbo 
26.3. Avauksia digitaalisesta kirjallisuudesta -webinaari 
16.-18.4. Digital Literature Hackaton 
12.5. Nuori/Voima -klubi: Ofelia  
21.-23.5. Nuori kulttuuri -festivaali Porissa, NVL mukana 
2.6. Koettelevan kirjallisuuden klubi  
19.-24.8. Runokuu-festivaali 
5.11.-3.12. Juhlavuoden luentosarja 
4.12. Juhlatapahtuma 

Muutokset aikatauluihin ovat mahdollisia.

Lisätiedot juhlavuodesta

Toiminnanjohtaja  
Laura Serkosalo 
Laura.serkosalo@nvl.fi 
puh. 044 207 4650 
 
Tiedottaja 
Anna Borgman 
anna.borgman@nvl.fi 
puh. 044 207 4651 

Runokuun teoshaku on avattu

Tervetuloa mukaan Runokuuhun!  Haku on auki 28.2. saakka. Esitys voi olla monitaiteinen, mutta siinä on oltava linkki kirjallisuuteen. Esitys tai muu ehdotus voi olla myös muilla kielillä kuin suomeksi. Runokuun 2021 teemana on Metsä, joten erityisesti teemaan linkittyvät esitykset ovat tervetulleita. Hakulomake täällä

Huomioimme muuttuvan koronatilanteen kaikessa järjestämisessä. Tapahtumat järjestetään viranomaisten ohjeiden mukaisesti ja melkein kaikki tapahtumat myös striimataan.

Welcome to participate in the Open Call of Poetry Moon Festival (Runokuu)! The Call is open until the 28th February. Your proposal can be multi-artistic, but it should have a link to literature. Besides Finnish, the language of the proposed performance or event can be also any other language. The theme of the festival in 2021 is Forest, and especially proposals related to the theme are the most welcome! You can find the form here

We take notice of the changing Covid 19 situation in all our events. Festival organizers will follow the instructions of the Finnish authorities, and almost all events will be streamed online.