Näytä etusivulla

Stina Saari ja Tiina Lehikoinen Versopolis-runoilijat 2023

Versopolis on vuodesta 2014 toiminut eurooppalainen runoushanke. Mukana hankkeessa on 37 eurooppalaista runofestivaalia, joista yksi on Runokuu. Versopolis nostaa ja tukee uusia eurooppalaisia runoilijoita mm. julkaisemalla ja kääntämällä heidän töitään sekä auttamalla heitä verkostoitumaan ja pääsemään esille Euroopan eri maissa. 

Nuoren Voiman Liitto lisää vuosittain kaksi runoilijaa Versopoliksen tietokantaan. Runot käännetään englanniksi ja sekä alkuperäiset että käännetyt runot ovat Versopoliksen verkkosivuilla vapaasti luettavissa. Vastavuoroisesti saamme kaksi ulkomaista vierasta Runokuu-festivaalin ohjelmaan. Osana Versopolis-toimintaa ovat myös käännösvihot, joihin painetaan vierailevien esiintyjien runoutta ja jaetaan ilmaiseksi Nuoren Voiman Liiton tapahtumissa. 

Vuoden 2023 runoilijat ovat Stina Saari ja Tiina Lehikoinen. Valtaosan runojen käännöksistä on kääntänyt Matias Loikala. Kirjailijoiden työtä taustoittavat esseet on kirjoittanut Maija Alander

Stina Saari (s. 1992) on Seinäjoelta kotoisin oleva kirjailija ja performanssitaiteilija, joka asuu nykyisin Helsingissä. Saari on julkaissut kaksi teosta. Esikosteos Änimling (2018) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi ja voitti Tanssiva Karhu -runopalkinnon (2019). Toinen teos onninno (2023) julkaistiin tänä syksynä. Saari on opiskellut Helsingin yliopistossa ja viettää aikaa tanssien ja kuvataiteen parissa.   

Tiina Lehikoinen (s. 1982) on genrerajoilla viihtyvä kirjailija ja kuvataiteilija. Lehikoinen on julkaissut kuusi runokokoelmaa, joista Sitruunalumilyhtyjä (2008) voitti Vuoden aforismikirja -palkinnon, Samaan aikaan toisaalla (2013) oli Tiiliskivi-palkintoehdokkaana, Multa (2016) Tanssiva Karhu -palkintoehdokkaana ja Terra Nova (2019) sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Lehikoisen viimeisin teos esseistinen romaani Punelma (2022) oli Runeberg-palkintoehdokkaana. Kaunokirjallisuuden ohella Lehikoinen on toimittanut runous- ja kirjallisuuslehtiä, kirjoittanut esseitä ja oppikirja-artikkeleita, toimittanut kirjoja ja opettanut luovaa kirjoittamista useiden vuosien ajan. Lehikoinen on koulutukseltaan filosofian ja kuvataiteen maisteri. Hänen seitsemäs runokokoelmansa ilmestyy keväällä 2024. 

Versopoliksen nettisivuille on koottu laaja valikoima projektiin osallistuneiden runoilijoiden tekstejä laadukkaine käännöksineen. Aiemmin Suomesta valituista runoilijoista Versopoliksessa on jo mukana Niillas Holmberg, Johanna Venho, Sanna Karlström, Eino Santanen, Pauli Tapio, Maria Matinmikko ja Susinukke Kosola. Lisäksi sivuilta löytyy muuta kirjallisuusaiheista sisältöä, kuten runouden uusimpia tuulia tutkiva podcast-sarja.

Haku auki kirjoittajaryhmiin keväälle 2024

Haku Nuoren Voiman Liiton kirjoittajaryhmiin keväälle 2024 on nyt auki! Tule mukaan Saniaisen (13-19), Uranian (18+), Ikaroksen (18-35) tai Daidaloksen (25+) toimintaan.

Lue hakuohjeet ja ryhmien tarkemmat kuvaukset täältä!

Ääneen-salongissa Laura Gustafsson, Inkeri Markkula, Iida Turpeinen 1.12.2023

Vuoden viimeisessä Ääneen-salongissa Rosebud Sivullisen lavalle nousevat Finlandia-ehdokkaat Laura Gustafsson ja Iida Turpeinen sekä tutkija, kirjailija Inkeri Markkula. Salongin teemana on ”Luonto ja tieto kaunokirjallisuudessa”, haastattelijana Kimmo Kallio.

Laura Gustafsson nousi kirjalliselle kentälle kiitetyllä romaanillaan Huorasatu, ja hänen viimeisin romaaninsa Mikään ei todella katoa (Like 2023) oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Teos seuraa keski-ikäistyvää ammattieläinaktivistia, joka huomaa kadottaneensa uskon elämään. Ylivoimaisen vastustajan edessä hän joutuu valitsemaan, jatkaako taistelua vai onko pako paras vaihtoehto.

Inkeri Markkula on Turussa asuva kirjailija ja tutkija, jonka tutkimusala on arktinen ympäristötiede. Markkulan toinen teos Maa joka ei koskaan sula (Otava 2021) käsittelee pohjoisen luonnon muutosta, kolonialismia ja koti-ikävää Kanadan sulavilla jäätiköillä ja Lapin tuntureilla.

Iida Turpeinen on helsinkiläinen kirjallisuudentutkija, joka valmistelee väitöskirjaa luonnontieteiden ja kirjallisuuden risteymistä. Hänen esikoisromaaninsa Elolliset (S&S 2023) on poikkeuksellisen vaikuttava teos Stellerin merilehmän sukupuutosta ja yhden massiivisen luurangon päätymisestä Helsingin Luonnontieteelliseen museoon. Elolliset on seikkailu läpi kolmen vuosisadan ja kertomus suurista inhimillisistä pyrkimyksistä: tieteestä, taiteesta ja halusta herättää uudelleen henkiin sellainen, minkä ihminen on tietämättömyydessään tuhonnut.

*

Tervetuloa kuulemaan keskustelua ja ääneenluettuja teoksia Rosebud Sivulliseen perjantaina 1.12. klo 17 (Kaisaniemenkatu 5, Helsinki). Tilaisuus on maksuton ja se striimataan Sivullisen Youtube-kanavalla, mistä sen voi myöhemmin katsoa myös tallenteena.