Stina Saari ja Tiina Lehikoinen Versopolis-runoilijat 2023

Versopolis on vuodesta 2014 toiminut eurooppalainen runoushanke. Mukana hankkeessa on 37 eurooppalaista runofestivaalia, joista yksi on Runokuu. Versopolis nostaa ja tukee uusia eurooppalaisia runoilijoita mm. julkaisemalla ja kääntämällä heidän töitään sekä auttamalla heitä verkostoitumaan ja pääsemään esille Euroopan eri maissa. 

Nuoren Voiman Liitto lisää vuosittain kaksi runoilijaa Versopoliksen tietokantaan. Runot käännetään englanniksi ja sekä alkuperäiset että käännetyt runot ovat Versopoliksen verkkosivuilla vapaasti luettavissa. Vastavuoroisesti saamme kaksi ulkomaista vierasta Runokuu-festivaalin ohjelmaan. Osana Versopolis-toimintaa ovat myös käännösvihot, joihin painetaan vierailevien esiintyjien runoutta ja jaetaan ilmaiseksi Nuoren Voiman Liiton tapahtumissa. 

Vuoden 2023 runoilijat ovat Stina Saari ja Tiina Lehikoinen. Valtaosan runojen käännöksistä on kääntänyt Matias Loikala. Kirjailijoiden työtä taustoittavat esseet on kirjoittanut Maija Alander

Stina Saari (s. 1992) on Seinäjoelta kotoisin oleva kirjailija ja performanssitaiteilija, joka asuu nykyisin Helsingissä. Saari on julkaissut kaksi teosta. Esikosteos Änimling (2018) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi ja voitti Tanssiva Karhu -runopalkinnon (2019). Toinen teos onninno (2023) julkaistiin tänä syksynä. Saari on opiskellut Helsingin yliopistossa ja viettää aikaa tanssien ja kuvataiteen parissa.   

Tiina Lehikoinen (s. 1982) on genrerajoilla viihtyvä kirjailija ja kuvataiteilija. Lehikoinen on julkaissut kuusi runokokoelmaa, joista Sitruunalumilyhtyjä (2008) voitti Vuoden aforismikirja -palkinnon, Samaan aikaan toisaalla (2013) oli Tiiliskivi-palkintoehdokkaana, Multa (2016) Tanssiva Karhu -palkintoehdokkaana ja Terra Nova (2019) sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Lehikoisen viimeisin teos esseistinen romaani Punelma (2022) oli Runeberg-palkintoehdokkaana. Kaunokirjallisuuden ohella Lehikoinen on toimittanut runous- ja kirjallisuuslehtiä, kirjoittanut esseitä ja oppikirja-artikkeleita, toimittanut kirjoja ja opettanut luovaa kirjoittamista useiden vuosien ajan. Lehikoinen on koulutukseltaan filosofian ja kuvataiteen maisteri. Hänen seitsemäs runokokoelmansa ilmestyy keväällä 2024. 

Versopoliksen nettisivuille on koottu laaja valikoima projektiin osallistuneiden runoilijoiden tekstejä laadukkaine käännöksineen. Aiemmin Suomesta valituista runoilijoista Versopoliksessa on jo mukana Niillas Holmberg, Johanna Venho, Sanna Karlström, Eino Santanen, Pauli Tapio, Maria Matinmikko ja Susinukke Kosola. Lisäksi sivuilta löytyy muuta kirjallisuusaiheista sisältöä, kuten runouden uusimpia tuulia tutkiva podcast-sarja.