Nuoren Voiman Liiton runo-ohjelma Helsingin Kirjamessuilla 2023

NVL on jälleen mukana Helsingin Kirjamessuilla järjestämässä monipuolista runousohjelmaa, jota voi seurata Töölö-lavalla torstaista sunnuntaihin. Lavalla julkistetaan J.H. Erkon kirjoituskilpailun voittajat ja kuullaan aimo määrä runouskeskustelua. Kotimaisten nimien lisäksi keskusteluissa on mukana myös yksi viron tärkeimmistä nykyrunoilijoista, kriittisistä ja moniäänisistä runoistaan tunnettu Elo Viiding.

Messupäivien aikana lavalla kuullaan esikoisrunoilijoita, pohditaan katastrofeja ja koiria, käsitellään hiljaisuuden ja lohdun teemoja, sukelletaan tuoreisiin klassikko- ja uutuuskäännöksiin ja paljon muuta!

Lämpimästi tervetuloa tapaamaan meitä uusia ja vanhoja liittolaisia osastolle 7b146, Töölö-lavan viereen. 

Alta löydät ohjelmamme kokonaisuudessaan. Kirjamessujen muuhun ohjelmaan taas voit tutustua täällä.

Torstai 26.10.2023 

17:00 – 17:30 Töölö-lava
Nuoret lupaukset – J.H. Erkon kirjoituskilpailun voittajat esittäytyvät
Töölö-lavalla julkistetaan perinteikkään J.H. Erkon kirjoituskilpailun vuoden 2023 runokauden voittajat. Voittajat esittelee raadin päätuomari, runoilija Maria Matinmikko. Lavalla kuullaan näytteitä nuorten kirjoittajien voittoteksteistä. Jane ja Aatos Erkon Säätiö, Suomen Nuoriso-opisto Paukkula, Suomen Nuorisoseurat, Nuoren Voiman Liitto.

17:30 – 18:00 Töölö-lava
Puhuttava runo
Esiintyjät Atik Ismail, Wilma-Emilia Kuosa
Lavalla kohtaavat Atik Ismail ja Wilma-Emilia Kuosa, kaksi Basam Booksin Puhuttava runo -sarjan kirjailijaa. Atik Ismailin Delete ilman lupaa on sallittu kattaa aiheita ihmisen ja luonnon yhteydestä aina jalkapalloon asti. Wilma-Emilia Kuosan Häkkiooppera kuljettaa lukijaa villillä sykkeellä läpi kulttuurishokin, vangitsemisprosessin ja byrokratian armottomien hampaiden, kun ensirakkaus jää valtarakenteiden armoille. Puhuttava runo -sarja luotaa inhimillisen elämän samastuttavia kokemuksia moniäänisesti ja lähestyttävästi. Huom! Ohjelmassa alunperin ollut Henri Hirvenoja on joutunut perumaan esiintymisensä. Nuoren Voiman Liitto, Basam Books

Perjantai 27.10.2023 

15:30 – 16:00 Töölö-lava
Tekstin rajan ylitse
Esiintyjät Maria Matinmikko, Stina Saari
Lavalla kohtaa kaksi runoilijaa, joiden uudet teokset haastavat runouden rajoja. Stina Saaren Onninno (Kosmos 2023) ei ole vain runoutta, vaan se luo kieltä uudestaan saa kielen ja kirjaimet tanssimaan sivuilla. Onninno kutsuu lukijan leikkimään, olemaan miettimättä kieltä ja astumaan unenomaiseen maailmaan. Maria Matinmikon Valohämy (Siltala/Parvs 2023) on kaunokirjallinen kuvakirja, jossa tekstit ja kuvat sekä täydentävät että haastavat toisiaan. Teos on kirjoitettu rakkaudesta planeettaan ja taiteeseen. Haastattelijana Saara Tamminen.
Nuoren Voiman Liitto, Kosmos, Siltala.

16:00 – 16:30 Töölö-lava
Katastrofin äärellä
Esiintyjät Elli Leppä, Pontus Purokuru, Virpi Vairinen
Keskustelussa kolme runoilijaa, jotka lähestyvät teoksissaan ympäristön ja tuhon kysymyksiä. Virpi Vairisen Antiluuppi (Poesia 2023) kartoittaa tapoja elää katastrofien kynnyksellä ja pysyä ihmisenä, välineenään kiitelty ja nykyaikaa herkästi kuunteleva runokieli, jonka ilmaisurakenteissa risteilee jälkiä teknologian aiheuttamasta muutoksesta. Pontus Purokurun kääntökirja Haavamaa (Kosmos 2023) muodostaa kuvan ekologisen ja sosiaalisen tuhon vastaanottamisesta, kaipuusta maan yhteyteen ja epätoivon keskelläkin kajastavasta katarttisesta nautinnosta ja ilosta. Elli Lepän Hylänkö (Nysalor 2023) kertoo paikoista, joissa ihmiset eivät voi enää asua, niistä muista, jotka saapuvat asumaan, ja muutosprosesseista näiden tilojen ja toimijoiden välillä. Haastattelijana Taija Roiha.
Nuoren Voiman Liitto, Poesia, Kosmos, Nysalor.

Lauantai 28.10.2023 

17:00 – 17:30 Töölö-lava
Pysähtymisen havaintoja
Esiintyjät Tuula Hämäläinen, Riina Katajavuori
Runoilija Riina Katajavuoren kokoelma Vasemman käden runoja (Tammi 2023) tutkii, mitä loukkaantumisen jälkeinen rutiinien rikkoutuminen ja luppoaika tekee ajattelulle ja kirjoittamiselle. Kuin huomaamatta syntyy pakottomia, hiljaisia runoja. Myös Tuula Hämäläisen Tuulenkantaja-runoteos (Kulttuurivihkot 2023) pohtii, mitä odottamatonta voi nähdä, kun malttaa pysähtyä ja katsoa ympärille uudella tavalla. Haastattelijana Vesa Rantama.
Nuoren Voiman Liitto, Tammi, Kulttuurivihkot

17:30 – 18:00 Töölö-lava
Runojen koirat
Esiintyjät Silja Kejonen, Hanna Storm, Henriikka Tavi
Kolmen tänä vuonna ilmestyvän runoteoksen ytimessä seikkailevat koirat. Turkulaisen Hanna Stormin runokokoelma Silittäisinkö häntä vähän (Aviador 2023) pohtii epänormatiivista perhettä sekä ihmisen ja lemmikin suhdetta. Kirjailija ja kuvataiteilija Silja Kejosen runokokoelma Äiti ja sylikoira (Gummerus 2023) kuvaa elämäntilannetta, jossa murrosikään ehtivän tyttären jälkeen syliin hyppää pieni villakoira. Henriikka Tavin Remu-runokokoelman (Teos 2023) keskiössä on Remu Martikainen, sekarotuinen 12-vuotias koirayksilö ja perheenjäsen. Runot tutkivat Remun tapaa olla ja kommunikoida sekä suhdetta, joka ihmisellä on koiraansa ja koiralla ihmiseensä. Haastattelijana Mandi Markkanen.
Nuoren Voiman Liitto, Aviador, Gummerus, Teos.

Sunnuntai 29.10.2023 

12:00 – 12:30 Töölö-lava
Tuhannelle äänelle
Esiintyjä Elo Viiding
Elo Viidingin (s. 1974) suomennettu runovalikoima Tuhannelle äänelle (Parkko 2023) on kattava läpileikkaus runoilijan kolmetoista kokoelmaa käsittävästä tuotannosta. Viidingin runoille on ominaista alkutuotannon absurdius ja leikkisyys sekä koko tuotannon läpäisevä terävä yhteiskuntakriittisyys ja purevan feministinen ote. Moniääninen valikoima antaa suomalaislukijalle mahdollisuuden seurata myös virolaisen yhteiskunnan muuttumista ja sen kipukohtien heijastumista Viidingin runoissa 90-luvulta tähän päivään. Elo Viiding on Viron uuden itsenäisyysajan tärkeimpiä runoilijoita. Hänen ansiostaan Virossa on muuttunut käsitys naisten kirjoittamasta lyriikasta. Hän julkaisee myös esseitä ja kirjallisuuskritiikkiä, ja on kääntänyt runoja suomesta ja englannista. Viidingin runoja on julkaistu englanniksi, saksaksi, venäjäksi, ruotsiksi, suomeksi ja muilla kielillä. Vuonna 2000 suomeksi ilmestyi Viidingin Paljastuksia-valikoima, jossa on runoja viidestä ensimmäisestä kokoelmasta. Uudessa valikoimassa on runoja myös vuoden 2000 jälkeen ilmestyneistä kokoelmista. Viidingin kanssa hänen runoistaan puhuu runoilija Anja Erämaja.
Nuoren Voiman Liitto, Viron kustannusyhdistys, Virolaisen kirjallisuuden tiedotuskeskus, Kustannusliike Parkko

12:30 – 13:00 Töölö-lava
Nenän edessä vuori
Esiintyjä Jyrki Kiiskinen
Jyrki Kiiskinen kirjoitti tuoreen runokokoelmansa Nenän edessä vuori (Teos 2023) käyttäen 700-luvulla hahmottunutta runomittaa, gazeelia. Gazeeli nojaa toistuvaan sanaan, poljentoon ja parisäkeisiin, jotka muodostavat runon sisällä oman merkityksensä. Kiiskisen mukaan klassiset muodot voivat antaa nykyrunouteen uusia näkökulmia ja sykähdyksiä. Voivatko ne tarjota myös kokonaan erilaisen tavan katsoa maailmaa? Kiiskinen avaa näkemyksiään gazeelista ja klassisten runomittojen käytöstä. Haastattelijana Jussi Tiihonen.
Nuoren Voiman Liitto, Teos.

13:00 – 13:30 Töölö-lava
Antiikin kreikkalainen satiirikko Lukillios
Epigrammirunoudesta ja sen kääntämisestä
Esiintyjät Joona Lahti, Niko Suominen
Millaisia olivat antiikin ajan pilkkarunot, ketä niillä ivattiin ja miksi? Satiirinen epigrammi syntyi ensimmäisellä vuosisadalla jaa. ja yksi tyylilajin ensimmäisistä taitajista oli kreikaksi kirjoittanut Lukillios. Keisari Neron ajan Rooman kulttuurielämästä, kreikankielisestä runoudesta sekä sen kääntämisestä keskustelevat Lukillioksen Epigrammit (Planeetta 2023) suomentanut Joona Lahti sekä kääntäjä, runoilija ja Shakespeare-tutkija Niko Suominen.
Nuoren Voiman Liitto, Planeetta-antikvariaatit

13:30 – 14:00 Töölö-lava
Vuotavilla rajoilla
Esiintyjät Vesa Etelämäki, Taneli Viljanen
Lavalla kohtaavat runoilijat Taneli Viljanen ja Vesa Etelämäki. Viljasen teos Pimeä kuu (Poesia 2023) on hybridinen kudelma ääniä, kuvia, tekstuureja, ajattelua; ajatusten heijastuksia ja muodonmuutoksia. Runo ja essee vuotavat toisiinsa; yksityinen ja yleinen, identiteettejä purkava ja rakentava, älyllinen ja tunteellinen ilmaisu laskostuvat lomittain ja kietoutuvat yhteen. Etelämäen kokoelma Raja (Poesia 2023) tarkastelee nimensä mukaisesti rajojen olemusta, rajoilla olemista ja rajaamista. Runojen säkeet värähtelevät toisiaan vasten ja muodostavat sarjallisia kokonaisuuksia kielellisistä reunoista, syrjistä, kynnyksistä ja yhteyksistä. Haastattelijana Miia Toivio.
Nuoren Voiman Liitto, Poesia.

14:00 – 14:30 Töölö-lava
Ikuisen elämän salaisuus
Esiintyjät Jouni Inkala, Marianna Kurtto
Keskustelussa kohtaa kaksi runoilijaa, jotka luotaavat teoksissaan elämän peruskysymyksiä niin bioteknologian kuin filosofian kentillä. Jouni Inkalan uusin kokoelma Geenihymni (Siltala 2023) muuttaa kirjoitukseksi geenien laulamaa ikiaikaista hymniä, jonka rinnalla kulkevat niin alkuaineet kuin viisaat tietäjät. Marianna Kurton runoteos Ellen valkeudessa (Otava 2023) tutkii syväjäädytetyn tiklin Ellenin sanoin, mitä on vapaus ja ajallisuus, mitä ikuisen elämän tavoittelu meistä kertoo. Haastattelijana Mandi Markkanen. Nuoren Voiman Liitto, Siltala, Otava.

14:30 – 15:00 Töölö-lava
Menetys ja runon lohtu
Esiintyjät Terhi Forssén, Risto Oikarinen
Risto Oikarisen Kiitos tästä yöstä -runokokoelmassa (Otava 2023) uni, valve, menetykset ja lohtu kiertyvät toisiinsa, mutta yö on toisinaan myös toiveikas ja kepeä. Yöpuutarhassa kaikuu jazz, Sibelius, neilikkapolkka ja tuutulaulut. Nauru ja suru kulkevat siellä käsikynkässä. Terhi Forssénin toinen teos Edelleen tässä (Basam 2023) on monimateriaalinen kirje kuolleelle isälle. Muistokirjoitus. Se mitä ei ehditty sanoa. Teoksessaan Forssén vastaa runoitse myös isoisoisoisoäidilleen, joka oli runoilija 1900-luvun alun Hangossa. Haastattelijana Otso Venho.
Nuoren Voiman Liitto, Otava, Basam Books.

15:00 – 15:30 Töölö-lava
Jaetut elinpiirit
Esiintyjät Joel Mäkipuro, Elina Sallinen
Lavalla kohtaa kaksi esikoisrunoilijaa. Elina Sallisen fragmentaariselta vaikuttava runoteos Kehät (Poesia 2023) paljastuu kehiytyessään määrätietoiseksi haromiseksi kohti erilaisten kokoluokkien ja intensiteettien muodostamia yhteyksiä. Myös henkilökohtainen ja yhteinen alkavat liikkua teoksen luomia syntaktisesti monipuolisia kehiä pitkin. Joel Mäkipuron esikoisteos Periferia (Poesia 2023) on runokokoelma lähiöstä, ihmisen ja ympäristön suhteesta sekä rakennetun ja luonnon välisistä rajapinnoista. Kokoelmassa painottuvat yhtäältä vieraantuminen ja ulkopuolisuus, toisaalta alueelle juurtuminen ja sen osaksi sulautuminen. Haastattelijana Kimmo Kallio.
Poesia, Nuoren Voiman Liitto

15:30 – 16:00 Töölö-lava
Tunturin ja rakkaan syleilyssä
Esiintyjät Tomi Kontio, Kaija Rantakari
Lavalla kohtaavat rakastettu pitkän linjan runoilija Tomi Kontio, jonka uusi kokoelma Tunturin luokse, rakkaan (Teos 2023) kuvaa elämän hetkiä – rakkautta ja eroa, kasvua ja kasvatusta, surua ja iloitsemista – tunturin maalaamaa taustaa vasten; ja kiitetty ja palkittu runoilija Kaija Rantakari, jonka neljännessä runoteoksessa Kertosäe (WSOY 2023) kaksi ihmistä tapaa ja viettää yön toistensa syleilyssä: kädet heräävät koskettamaan, liekkejä syttyy, ei sammu. Haastattelijana Johanna Osváth.
Nuoren Voiman Liitto, Teos, WSOY.